Föräldrar har också behov!

Bild1Alla känner vi igen säkerhetsgenomgången på flygplan. Ta först på dig din egen syrgasmask innan du hjälper ditt barn. Det de inte säger så tydligt är att alternativet är att du i ditt försök att tvinga på ditt barn deras syrgasmask (om du haft ett barn med astma vet du hur svårt det är) själv svimmar av syrebrist. Antingen har du innan du svimmat lyckats få på ditt barn masken (vilket inte betyder att det fortsätter ha den på sig) och barnet blir då ansvarig att rädda dig eller så har du inte lyckats sätta på barnet masken och ni båda svimmar och så småningom dör. Inget av dessa scenarium är att föredra. Vi kan konstatera att det bästa är att först sätta på oss själva syrgasmasken så att vi har alla möjligheter att hjälpa vårt barn och andra omkring oss. Jag tror att det är otroligt betydelsefullt att vi alltid börjar med oss själva. Både för att vi är vuxna men också för att det är ett faktum att vi inte kan förändra någon annan än oss själva. Vår förändring kommer dock att påverka vår omgivning och därmed förändra även den. Så nu till dig som förälder. Du är otroligt betydelsefull i ditt barns liv och det är viktigt att du så mycket som möjligt försöker tillgodose dina grundläggande behov så att du orkar vara den förälder du vill vara. Jag har tidigare skrivit om det här med egentid, att all tid faktiskt är våran egen och att vi sedan väljer vad vi gör av denna tid. Att gå från att vara utan barn till att ha barn är en stor omställning där vi kan behöva anpassa vårt sätt att tillgodose våra behov. Vi kanske inte kan tillgodose våra behov på samma sätt som vi tidigare gjort utan behöver använda vår kreativitet för att kunna tillgodose behov utan att det sker på bekostnad av våra barns behov av vår närvaro. Det är i familjen allt börjar, att lära sig respektera både sina egna gränser och andras. För att vi ska kunna lära känna varandra behöver vi umgås.

Om man är två föräldrar så kan man hjälpas åt så att bådas behov blir tillgodosedda. Att turas om att ge varandra sovmorgon på helgerna, bekräfta varandra i vardagen, ge varandra massage framför TV:n, resa tillsammans. Att ge näring till parrelationen tror jag är otroligt viktigt för familjen. Är man ensamstående får man vara ännu mer kreativ för att hitta lösningar. Umgås med andra familjer, be om hjälp från nära och kära.

Sedan finns det naturligtvis behov som vi mår bra av att få tillgodosedda utanför familjen också. Det gäller både föräldrar och barn.

Vilka behov tycker du är viktigast? (Du finner exempel på behov i länken längst ner i detta stycke) Vilka behov tillgodoser du idag? Hur firar du att dessa blir tillgodosedda? Vilka behov tillgodoser du inte idag? Hur kan du göra för att få dessa tillgodosedda? Vad behöver du göra? Vad kan du önska från andra? Finns de fler sätt än du har tänkt på för att tillgodose dessa behov? Fråga dina vänner och bekanta om tips. Från friareliv.se går det att ladda hem pdf med både känslor och behov, men också mycket mer material. Hur vet jag om ett behov inte är tillgodosett? Jo, det brukar känslorna berätta för oss. När jag känner mig ledsen så är det för att ett behov inte blir tillgodosett. Då gäller det att sätta ord på det och försöka hitta en strategi för att tillgodose det behovet. På ett sätt som både jag och min omgivning finner tillfredsställande. På samma sätt berättar känslor för oss när vi faktiskt får ett behov tillgodosett. Då känner vi glädje, tacksamhet och så vidare. Kom ihåg att fira! För mig är behoven sedd, hörd, bekräftad, respekterad och tagen på allvar otroligt viktiga både när det gäller mig och mina närmaste. Jag började min bloggutmaning den 1 mars och då startade jag med att beskriva lite allmänt om föräldraskap för att sedan fokusera på just föräldern och din självkänsla, självförtroende, mod och ansvarstagande. Vill du läsa mer om det rekommenderar jag dig att starta med inläggen från 1 mars och läsa allt eftersom. Lycka till med att utforska dina behov och hitta sätt att tillgodose dessa på. Vi är precis som Torkild Sköld säger: Verkställande direktörer i våra egna liv. Berikade detta inlägg dig? Då får du gärna sprida det vidare. Vill du fortsätta följa mig i min bloggutmaning så kan du välja att följa mig genom att trycka följ längst ner på sidan. Sköt om dig och ha en fantastisk helg tillsammans med din familj. #blogg100

Vill du inspireras i ditt föräldraskap eller i din roll som pedagog? Jag föreläser och håller i kurser och studiedagar för privatpersoner, skolor och olika organisationer. Jag anordnar också kurser i Stockholm vid intresse. info@mariaklein.se

3 tankar på “Föräldrar har också behov!

  1. Mycket bra inlägg! Just det här att prioritera mig själv var jag mycket dålig på förr. Men jag har tränat och jobbat med mig själv och jag ser att det stämmer så väldigt väl.
    Mycket hos dig väcker nya tankar. Men även de inlägg som handlar om sånt jag egentligen redan vet är mycket värda. Det är bra att befästa de goda tankarna än mer. Tack!

  2. Pingback: Om du inte kommer nu så lämnar jag dig! | Maria Kleins blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s