Den magiska stunden #blogg012

Igen följer jag mitt hjärta och bryter planen. Jag skulle skriva om självförtroende igår men det blev ”När barnet blir ett Det”. I dag blir det inte heller självförtroende utan jag fortsätter på självkänsla. Det är i relation med andra som vi fyller på näring till vår självkänsla och att bara ”vara” med varandra är så otroligt viktigt. Att vi här och nu finns med varandra och för varandra. Jag läser boken ”Våga ta plats i ditt barns liv” av Gordon Neufeld och Gabor Maté. Jag vill citera boken:

Den mest värdefulla gåvan av alla är att få ett barn att känna sig välkommen att existera i vår närhet precis som han är, att visa glädje över det faktum att han finns till. Budskapet kan förmedlas på tusentals olika sätt. med hjälp av gester, ord, symboler och handlingar. Barnet behöver få veta att han är önskad, speciell, viktig, uppskattad, omtyckt och saknad. För att ett barn verkligen ska kunna ta den här inbjudan till sig-tro på den och kunna hålla fast vid den också när vi är fysiskt skilda från varandra-krävs att den är uppriktig och villkorslös. I kapitel 17, där jag tar upp frågan om disciplin, kommer vi att se hur riskabelt det är att använda separation från föräldern som ett sätt att straffa barnet. Att ta till den här flitigt rekommenderade men riskfyllda metoden är i praktiken detsamma som att säga att barnet är välkommen att existera i vår närhet enbart när han lever upp till våra normer och förväntningar- med andra ord att vår relation till barnet är villkorad.

Vi har de senaste fyra åren haft otroligt härliga morgnar. Vår alarmklocka ringer 6.46 och vi är ute genom dörren ca 7.40 och alla är oftast på glatt humör. När min man inte är hemma brukar jag promenera med B till förskolan så då lämnar vi huset 7.30. Det är otroligt skönt att börja morgonen på ett harmoniskt sätt och starta våra arbetsdagar och skoldagar med ett gott humör.

Vad är det som gör att våra morgnar är så sköna? Vi försöker göra så lite som möjligt på morgonen och vi följer samma rutin varje morgon. Vi fixar i ordning frukosten tillsammans. Alla dukar bort efter sig. Någon gör i ordning allas tandborstar. Alla klär på sig. Skolväskor är packade kvällen innan. Och vi sätter inte på TV eller datorer. OK, jag brukar kolla facebook på telefonen när jag går på toaletten ;o) Vi brukar få påminna barnen att äta och att klä på sig ifall det inte sker automatiskt. I övrigt är det inget tjat och ingen stress. Vi gör allt tillsammans och brukar vara klara ungefär samtidigt.

bildsängMen det som gör morgonen till en bra start på dagen är det som händer innan vi går upp och äter frukost. I morse kallade sonen det för ”Den magiska stunden” och därför kom jag på att jag skulle skriva om detta. Vi börjar varje morgon med att goas i vår familjesäng. Det kramas och pussas och vi myser tillsammans. Mest attraktiv är naturligtvis lillebror som brukar vara i centrum och alla vill ligga närmast honom. Medan han äter sin välling har han alltid en person på varje sida. Familjesängen är alltid obäddad (så ser det ut hos Familjecoachen minsann) och välkomnar alla som vill goas under dagen. Det brukar bli någon tur per dag. Det enda kravet är att man inte lägger sig i sängen med dagens kläder på sig. Om man vill ha kläder på sig får man bädda sängen först. I går kväll gick MN, 11 år och B, 4 år och goades på kvällen. Plötsligt sa B: tyst, jag vill sova. MN smög ut och B somnade. Det blev att borsta tänderna på en sovande kille.

PS! Hur får vi alla barnen att komma till sängen på morgonen? Jo, jag visslar en vissling som jag brukade vissla åt mina hästar. Numera har jag ingen plats för hästar i mitt liv men jag älskar ljudet av ”galopperande” barn på morgonen.

Jag törs inte skriva vad jag ska skriva om i morgon. Jag följer mitt hjärta och ser vad det blir.

#blogg100

12 tankar på “Den magiska stunden #blogg012

 1. Pingback: ”Det är allas dag” #blogg100 inlägg 15 | Maria Kleins blogg

 2. Pingback: Vad skulle du göra? och vad vill du att ditt barn ska göra? | Maria Kleins blogg

 3. Pingback: Vad skulle du göra? och vad vill du att ditt barn ska göra? | Maria Kleins blogg

 4. Pingback: Anknytningsdans #blogg100 | Maria Kleins blogg

  • Hej Karin! Tack för din kommentar. Jag ska försöka bli av med all reklam. De följer med när man har en wordpressblogg men jag ska se vad jag kan göra åt det. Jag vill inte ha någon reklam som inte berikar de föräldrar eller den personal som läser min blogg. Vårhälsningar Maria

 5. Pingback: Familjetid, grunden till en harmonisk familj | Maria Kleins blogg

 6. Pingback: En morgon med gnat och tjat, eller? | Maria Kleins blogg

 7. Pingback: En morgon med gnat och tjat, eller inte? | Maria Kleins blogg

 8. Pingback: Jag gillar att … med dig! | Maria Kleins blogg

 9. Pingback: Mitt barn vägrar äta frukost! | Maria Kleins blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s